İzmir Diyetisyen sepBesin Zehirlenmeleri

Besin Zehirlenmeleri

Besin Zehirlenmeleri

Besin Zehirlenmeleri ; Kimyasal maddelerin ve zirai ilaçların fazla veya bilinçsiz kullanımı, bazı besinlerin ( deli bal, bazı mantar çeşitleri, filizlenmiş patates gibi ) kendiliğinden ürettiği toksinler, metal ve plastik kaplardan besinlere çeşitli kimyasalların geçişi, asidik ürünlerin bakır veya kurşun içeren kaplarda saklanması ile meydana gelen ağır metaller, çeşitli mikroorganizmalar besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.Besin Zehirlenmeleri Kimyasal maddelerin ve zirai ilaçların fazla veya bilinçsiz kullanımı, bazı besinlerin ( deli bal, bazı mantar çeşitleri, filizlenmiş patates gibi ) kendiliğinden ürettiği toksinler, metal ve plastik kaplardan besinlere çeşitli kimyasalların geçişi, asidik ürünlerin bakır veya kurşun içeren kaplarda saklanması ile meydana gelen ağır metaller, çeşitli mikroorganizmalar besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.

     Zehirlenmeler daha çok sırasıyla et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, mantar ve diğer besinlerde meydana gelmektedir.Daha çok kusma, ishal ve karın ağrısı ile karakterize olup kişilerin toksine olan duyarlılığına göre ve alınan toksin miktarına göre hastalığın devam etme süresi etkili olan faktöre göre değişebilmektedir.

Besin Zehirlenmelerine Karşı Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

  • Sokak sütü- açıkta satılan sütleri tüketmeyiniz.
  •  Özellikle potansiyel riskli besinleri ( hayvansal kaynaklı besinler )  optimal süre ve sıcaklıkta pişiriniz ve satın aldığınız yerin güvenilir olmasına dikkat ediniz.
  • Çiğ ve pişmiş et ve et ürünleri de dahil olmak üzere bütün besin gruplarını ayrı ayrı mutfak ekipmanları kullanarak hazırlayınız. ( Çiğ et kestiğiniz bıçak ile pişmiş et kesmeyiniz. Et kestiğiniz veya karıştırdığınız bir mutfak ekipmanını sebze yemeklerinde kullanmayınız. )
  • Aldığınız hayvansal kaynaklı besinlerin taze olmasına dikkat ediniz.
  • Besin hazırlamadan önce ve sonra , bir besin grubu ile temas edip sonra başka bir besin grubuna temas etmeden önce ellerinizi ve ekipmanlarınızı mutlaka sıcak su ve deterjan ile yıkayınız.
  • Yumurtalarınızın kabuğunun alırken mutlaka temiz olmasına dikkat ediniz.
  • Yemek pişirirken sıcaklığın ekipmanınızın her bölgesine eşit dağılmasına gayret ediniz.
  • Dondurulmuş besinleri kesinlikle ısıtıcı-dışarı sıcaklık veren bir araç-gereç (soba, ocak gibi)  ile çözdürmeyin. En uygun çözdürme yöntemleri buzdolabı sıcaklığında, ürünün kendi ambalajında akan su altında veya mikrodalga fırında çözdürmektir.
  •  Konserve yapacak iseniz;
  • Asidik  olan meyve, domates, turunçgiller gibi besinlerde yarım kiloluk cam  kavanoz ve kutuları 15 dakika, daha büyük olan kiloluk olan cam kavanozları ve kutuları ise 20 dakika kaynatınız.
  • Asidik olmayan sebze ve et gibi besinleri konserve yapacak iseniz cam kavanoz veya kutularınızı 115ºC’ de 20-25 dakika kaynatınız.