Düşük kalorili ketojenik diyet halk arasında keto diyet olarak da bilinmektedir. Ketojenik diyetin asıl hedefi, insan vücudun yer alan karbonhidratı düşürmektir. Bu diyet kapsamında programda karbonhidrat oldukça azdır. Böylelikle, insan vücudu içerisinde yağ azaltmak oldukça kolay bir hale gelecektir. İnsan vücudu, dışarıdan karbonhidrat almayınca vücudunda yer alan depolanan yağı yakarak sağlıklı bir hale gelmeye başlar. Ek olarak, ketojenik diyet içerisinde enerji yüklemesi oldukça fazladır. İnsan vücudunda yer alan yağlar, karaciğere fayda sağlar ve katonlara çevrilir. Bu ketonlarda vücutta enerjiye dönüşebilmektedir. Ek olarak, bu enerji sayesinde de insan vücudu içerisinde kan şekeri de daha ideal bir eşiğe gelmektedir. Düşük kalorili ketojenik diyet, başta diyabet, epilepsi, kanser olmak üzere birçok hastalıkta tedavi olarak gerçekleştirilmektedir.
Ketojenik Diyet Çeşitleri Nelerdir?
Toplumda bilinenin aksine ketojenik diyetin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Her hastalığa ve kişiye özel bir şekilde farklı oluşturulmuş ketojenik diyetler bulunmaktadır. Buna ek olarak, yaygın bir şekilde yapılan sağlıksız ketojenik diyetler bulunmaktadır. Bu sebeple, diyetisyen çerçevesinde kişiye özel oluşturulmuş diyetler tercih edilmelidir. Ketojenik diyet çeşitleri;
Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?
Ketojenik diyet, beslenme uzmanları tarafından önerilen ancak kontrollü ve profesyoneller denetiminde uygulanan bir diyettir. Düşük kalorili ketojenik diyetin birçok avantajı vardır. Bu avantajlar;
Bu diyet programı detayları için whatsapp ile iletişime geçebilirsiniz.
Ketojenik Diyetin Zararları Bulunur Mu?
Ketojenik diyetin faydalarının bulunması yanı sıra zararları da bulunabilir. En önemli faktör, profesyonel bir beslenme uzmanı kontrolü ile gerçekleştirilmelidir. Bunun sebebi ise, ketojenik diyet kişiye özel bir şekilde hazırlanmalıdır. Kişilerin besin değerleri ve hastalık çeşidine bağlı bir şekilde özel bir şekilde hazırlanmalıdır. Ek olarak, ketojenik diyetin ilk anlarında çeşitli semptomlarda görülebilmektedir. Bu etkilerinin başında ise uykusuzluk, bulantı gelmektedir. Aynı şekilde kişiye bağlı olarak yorgunluk hissi de görülse de kısa süreli olacaktır. Yeterli sıvı alınması halinde kısa sürede alışılabilir. Ancak, yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilecek karaciğer yağlanması oldukça tehlikeli olabilmektedir. Bu sebeple, ketojenik diyet uygulamadan önce vücut yapınıza bağlı olarak uygun olup olmadığını profesyoneller tarafından teyit etmelisiniz.
Ketojenik Beslenmede Besin Kaynakları Nelerdir?
Ketojenik beslenme, son dönemlerde bilinçli-bilinçsiz bir şekilde uygulanabilmektedir. Ketojenik diyetin faydaları çeşitli olması sebebi ile birçok insan tarafından tercih edilebilmektedir. Bu diyet kapsamında tüketilen yiyeceklerin temel kaynağı yağdır. Özellikle, bünyesinde sağlıklı yağların bulunduğu ceviz yağı, avokado yağı gibi sağlıklı yağ kaynakları, diyetin temel taşıdır. Aynı şekilde protein kaynaklı olan ketojenik diyetlerde ise daha çok tavuk, yumurta gibi temel protein kaynaklar tüketilmektedir. Buna ek olarak, ketojenik diyet içerisinde daima karbonhidrat değerleri düşük olan sebzeler yenmektedir. Tüm bu yiyecek listesi oldukça uzayabilir. Bu nedenle, mutlaka diyetisyenden destek almalısınız.