İzmir Diyetisyen – Obezite ve İlaç Tedavisi

Obezite ve İlaç Tedavisi

Obezite ve İlaç Tedavisi

Obezite ve İlaç Tedavisi ;

İlaç tedavisi; diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliğine ilave olarak fazla kilolu ve obez hastaların tedavisinde kullanılabilir. Ancak ilaçların etkinliği, güvenilirliği, tedavi sırasında kilo vermenin yavaşlaması ve plato yapması, ilaç kesilince tekrar kilo alınması gibi sorunlar obezitede ilaç tedavisinin kısıtlayıcı noktalarıdır. İlaç tedavisi;

  • Beden Kütle İndeksi (BKİ)>30 kg/m2 olanlar
  • Beden Kütle İndeksi (BKİ) 27 ile 29.9 kg/m2 arasında olup ilave hastalığı olanlar ve
  • Gastrointestinal bypass cerrahisi planlanan hastalarda

yararlı olabilir. İlaç tedavisinde “İlk 3 aylık” hedef; diyabeti olan hastalarda> %3’den fazla, diyabeti-olmayan-hastalarda>%5’den fazla kilo kaybı sağlanmalıdır. Eğer bu hedef başarılamadı/sağlanamadı ise ilaç kesilmelidir. Obezite tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve etki mekanizmaları şu şekildedir;

  • Orlistat: Diyetle ile birlikte alınan yağın bağırsaktan emilimini azaltır.Bir antiobezite ilacı olan orlistat gastrointestinal lipaz aktivitesini inhibe etmekte ve diyetteki yağların emilimini üçte bir oranında azaltmaktadır.

  • Bupropion: Düşük kalorili diyet ve artan fiziksel aktivite ile birlikte yetişkinlerde kronik kilo yönetimi için sabit dozlu bir kombine ilaçtır.

  • Fentermin: Merkezi sinir sistemi üzerine etki ederek dopamin, adrenalin ve noradrenalin salınımını arttıratak iştahı baskılamaktadır. FDA tarafından 12 haftadan kısa süreli kullanımı önerilmektedir. Hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, hipertiroidi, alkol-ilaç bağımlılığı olan kişilerin kullanımı önerilmemektedir. Fentermin kullanımı ile birlikte taşikardi, sinirlilik, uykusuzluk, ağızda kuruma, tansiyon yüksekliği, baş ağrısı gibi yan etkiler görülebilir. Uykusuzluğa neden olabileceği için sabahları kullanımı önerilmektedir.

  • Lorcaserin: İştahın baskılanmasını sağlamaktadır. Hipotalamustaki tokluk hissini uyararak ağırlık kaybını desteklemektedir. Ağırlık kaybına ek olarak kardiyometabolik risk farktörlerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

İlaç tedavisinde başarılı olmak için kesinlikle bu yöntem diyet ve egzersiz ile beraber yürütülmelidir. Aksi takdirde kilo vermek oldukça zor bir hal alabilir. İlaç tedavisi uygulanan kişilerde ilk ayda 2 kilo ve altında kilo kaybı yaşayanların bu tedaviden fayda göremeyecekleri kesinleşir ve farklı tedavi yöntemlerine başvurulur. İlaç değişimi sonrasında da fayda sağlanmadıysa ilaçlar bırakılmalıdır.