Besin Zehirlenmelerinde Nasıl Beslenilmeli ;
Sık sık kusma ve ishal vücudunuzda dehidratasyona ( sıvı ve elektrolit kaybı ) neden olabilir. Bu kaybı telafi edebilmek için bol bol sıvı tüketmelisiniz. Mide bulantınız çok ise öğün aralarında ve az az tüketiniz.
Acıktığınızda veya bulantınız azaldığında ‘BRAT’ besinlerini yani muz, pirinç, elma/elma püresi, beyaz ekmekten yapılmış yağsız tost tüketmeniz midenizi yormayıp daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Acele etmeden az az ve yavaş yavaş tüketmeye gayret ediniz. Özellikle ilk 48 saat ham-olgunlaşmamış ve lifi yüksek besinlerden(turunçgiller, baklagiller, kepekli ürünler gibi) bir süre uzak durunuz.
Vücudunuz besin zehirlenmesine karşı savaşırken, sindirim sisteminiz geçici bir laktoz intoleransına sahip olabilmektedir. Bu yüzden süt ve süt ürünleri ( tereyağı, süt vb.) rahatsız edebilmektedir.
Bağırsaklardaki iyi bakterileri besleyerek ve iyileşme sürecini hızlandırabilir. Fakat bir önceki maddede bahsettiğimiz laktoz intoleransı gelişebilme durumun göz önünde bulundurulmalıdır.
Baharatlı ve yağlı besinlerin sindirimi zor olup sindirim sisteminizi zorlayabilir.
Kafein ve alkol, besin zehirlenmelerinde kendinizi daha kötü hissetmenize neden olabilir, ayrıca idrar söktürücü özelliği de olduğu için sıvı kaybınızı arttırabilir.
Midenizi yatıştırarak daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Elma sirkesi antimikrobiyal özelliğe sahiptir. Öğün öncesi 1 bardak ılık su ile veya sadece elma sirkesini tüketebilirsiniz.
Antimiktobiyal etkilerinden dolayı besin zehirlenmesi semptomlarını hafifletebilir.
Ilık suda zencefil ve bal karışımı, mide ağrısı ve hazımsızlık azaltmaya yardımcı olabilir. Ilık-sıcak su ile birkaç dilim soyulmuş taze zencefille demleyip bir yemek kaşığı veya daha az bal karıştırabilirsiniz